Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Εσωτερικό παράθυρο στην κουζίνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μία αναγνώστριά μας, ζητάει ιδέες για το παρακάτω ζήτημα:

 

«Χτίζω σπίτι. Η κουζίνα δεν είναι ενιαία με το σαλόνι. Υπάρχει μία πόρτα και ένα παράθυρο στο μεταξύ τους τοίχο. Πως θα μπορούσα να επενδύσω το παράθυρο αυτό; τι θα μπορούσα να βάλω ώστε να δείχνει όμορφο; ευχαριστώ πολύ!!!!»

 

 

 

Η άποψή μας:

Υποθέτουμε ότι μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού υπάρχουν δύο ανοίγματα: Μια πόρτα και ένα εσωτερικό παράθυρο. Στα ανοίγματα αυτά συνήθως δεν τοποθετούνται κουφώματα δηλαδή παραθυρόφυλλα και πορτόφυλλα. Από την άλλη, αν παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή ως τρύπες στον τοίχο, δείχνουν "ανεπεξέργαστα" και αμήχανα. Οπότε, καταρχήν, συμφωνούμε με την πρόθεσή σας να επέμβετε με κάποιο τρόπο στο εσωτερικό αυτό παράθυρο ώστε να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.  Δείτε μερικές ιδέες:

 

Πρόταση Α: Δημιουργία ενός πάγκου σερβιρίσματος ή μπαρ.

Το κατώτερο τμήμα του "παραθύρου", που ονομάζεται ποδιά μπορεί να επενδυθεί με μια ξύλινη, οριζόντια επιφάνεια. Η επιφάνεια, αυτή θα χρησιμεύει σαν πάγκος σερβιρίσματος για να ακουμπάτε πιάτα, δίσκους, ποτήρια, σκεύη, κλπ όταν για παράδειγμα ετοιμάζετε ένα τραπέζι. Σε καθημερινή βάση, πάνω του μπορεί να τοποθετηθεί ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, όπως μια κεραμική πιατέλα, ένα αγαλματίδιο, κλπ.

Τη σύνθεση, μπορούν να συμπληρώσουν κάποια κρεμαστά φωτιστικά που θα αναρτηθούν απο το πρέκι του ανοίγματος (το ανώτερο τμήμα του παραθύρου).

Διαχωριστικό άνοιγμα μεταξυ κουζίνας και καθιστικου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν ο χώρος του καθιστικού το επιτρέπει, μπορείτε να μετατρέψετε τον πάγκο αυτό σε "μπαρ". Σε αυτήν την περίπτωση, η ξύλινη επιφάνεια θα πρέπει να προεξέχει απο τον τοίχο περίπου 30 με 35 εκατοστά. Τα φωτιστικά μπορούν να αντικατασταθούν με απλά σποτάκια οροφής.

διαχωριστικό ανοιγμα μεταξυ κουζίνας και καθιστικου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε έπισης και τις παρακάτω εικόνες, προκειμένου να διαπιστώσετε αν η λύση του μπαρ και των κρεμαστών φωτιστικών θα ταίριαζε στο χώρο σας.

Mill Valley Family Home eclectic kitchen
Kitchen contemporary dining room

 

Πρόταση Β: Κατασκευή ραφιών και ποτηροθηκών

Το άνοιγμα, αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να κατασκευάστούν επιπλεόν ποτηροθήκες, ράφια ή μια κάβα για τα κρασιά σας. Μάλιστα, αν γίνει σωστός σχεδιασμός μπορεί να αντικαταστήσει τα αντίστοιχα έπιπλα που συνήθως τοποθετούνται στο σαλόνι και φιλοξενούν τα κρύσταλλα και τις πορσελάνες. Οι ιδέες είναι ανεξάντλητες και εξαρτώνται κυρίως απο το μέγεθος του ανοίγματος. Μια τέτοια ποτηροθήκη ή κάβα, μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια, κάθετα ή δημιουργώντας άλλα πρωτότυπα σχήματα. Τα υλικά κατασκευής συνήθως είναι το ξύλο, το γυαλί ή οι γυψοσανίδες.

Δείτε και τις παρακάτω εικόνες, προκειμένου να πάρετε μια ιδέα για το πως θα δείχνουν αντίστοιχες κατασκευές στο χώρο της κουζίνας σας.


ποτηροθήκη σε κουζινα
καβα και ποτηροθήκη σε εσωτερικό παραθυρο

Architect - Jack Viks modern kitchen
Waikiki Chic contemporary kitchen

Πρόταση Γ: Μια καθαρά διακοσμητική αντιμετώπιση.

Η τελευταία μας πρόταση, αφορά την αντιμετώπιση του εσωτερικού παραθύρου, ώς ένα καθαρά διακοσμητικό στοιχείο του χώρου χωρίς να έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία (πχ, πάγκος σερβιρίσματος ή ποτηροθήκη). Για παράδειγμα, μπορείτε να κατασκευάσετε μια ξύλινη κορνίζα που θα πλαισιώσει κομψά το άνοιγμα ή μια λευκη κορνίζα (πχ, απο γυψοσανίδα) και να στη συνέχεια να βάψετε το τοίχο σε μια σκουρότερη απόχρωση.

κορνίζα γυρω απο παραθυρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gloucester Road Apartment modern living room

 

DecoSearch