Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Είναι το λευκό η απουσία χρώματος;

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

MODERN modern living room

modern living room design by miami interior designer CLAUDIA LUJAN

Οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζουν το λευκό με την απουσία χρώματος. Με την άποψη αυτή, όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές. Για την ακρίβεια, σε μια φανταστική ψηφοφορία με αντικείμενο τα χρώματα, οι αρχιτέκτονες και οι γλύπτες, ίσως να ανακήρυσσαν, το λευκό την κορωνίδα των χρωμάτων

 

 

Το λευκό ως φόντο

Οποιοδήποτε χρώμα, που καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως φόντο, πάνω στο οποίο ποικίλα χρώματα και φιγούρες μπορούν να αναδειχτούν. Όταν πρόκειται, όμως για το λευκό, τότε η έννοια του φόντου γίνεται απόλυτη καθως πάνω του διαγράφεται ολοζώντανη όλη η παλέτα των χρωμάτων. Ακόμα και οι πιο αμυδρές αποχρώσεις αρχίζουν να διακρίνονται ξεκάθαρα.

Αναλογιστείτε για παράδειγμα πιο χρώμα θα διαλέγατε προκειμένου να αναδείξετε ένα αντικείμενο απο γυαλί. Μπροστά στο λευκό, η ύλη, ακόμα και αυτή του διάφανου γυαλιού, αποκτά 'δύναμη' και 'υπόσταση'.

 

living room  living room

 

 

 

Το λευκό είναι Φώς

Η ίδια η υπόσταση του λευκού χρώματος είναι το φως. Το λευκό ταιριάζει απόλυτα σε ολόφωτα περιβάλλοντα και σε χώρους που λούζονται από ήλιο. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο ξεκούραστη στο βλέμμα είναι μια ασβεστωμένη κατάλευκη επιφάνεια κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Αντίθετα, στα συννεφιασμένα περιβάλλοντα το λευκό χάνει τη δύναμή και την ενέργειά του. Συνεπώς, αν ο χώρος σας φωτίζεται αρκετά, σαφώς και μπορείτε να επιλέξετε θερμά χρώματα που θα μετριάσουν την ένταση του φωτός. Από την άλλη όμως, σκεφτείτε μήπως τελικά το λευκό αποτελεί τη φυσική επιλογή των χώρων που λούζονται στο φώς. 

 

Summer House, Island of Kythira, Greece mediterranean bedroom

 

Το λευκό είναι και αυτό χρώμα

Ο μεγαλύτερος μύθος σε σχέση με τα χρώματα, αφορά ίσως την αχρωμία του λευκού. Το λευκό θεωρείται ΜΗ ΧΡΩΜΑ. Και όμως, οι κάτοικοι του Β.Πόλου μπορούν να διακρίνουν και να ονοματίσουν δεκάδες αποχρώσεις του λευκού. Το λευκό του ελεφαντόδοντου είναι διαφορετικό από το λευκό του παριανού μαρμάρου, διαφορετικό από μια λακαρισμένη επιφάνεια, διαφορετικό από το λευκό ενός βαμβακερού υφάσματος, κλπ.

 


warmington north traditional home office

 

Το λευκό ταιριάζει με όλα

 

Είναι εντυπωσιακό, αλλά αυτό μπορεί να λεχθεί μόνο για δύο χρώματα: Για το λευκό και για το μαύρο. Πράγματι το λευκό, μπορεί να ταιριάξει ακόμα και με το πιο δύσκολο χρώμα.

 

Dining Room  dining room

dining room design by new york interior designer Tara Seawright

 

Γιατί οι αρχιτέκτονες είναι αιώνια ερωτευμένοι με το λευκό χρώμα;

 

Το λευκό χρώμα, αναδεικνύει την αρχιτεκτονική στην πιο ‘καθαρή’ και ‘αγνή της μορφή. Όταν 'απουσιάζει' το χρώμα, τότε το μόνο που μένει είναι το φώς και η σκιά. Φυσικά, η τελευταία αυτή πρόταση είναι ειρωνική, καθως, όπως ήδη ειπώθηκε, το χρώμα δεν μπορεί να απουσιάζει ποτέ.

 

My white Scandinavian home. Splash of colors. Old & new. Always in change. contemporary living room

contemporary living room design by other metros media and blogs Jeanette Lunde

 

DecoSearch