Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Πλαστικό υλικό.. το συμβολο του 60

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DESIGN

καρεκλα απο πλαστικό

Η πλαστική καρέκλα του Δανού σχεδιαστή Verner Panton με το όνομα  Stacking chair η Panton Chair έγινε σύμβολο της δεκαετίας του 60 και της φουτουριστικής αισθητικής μιας ολόκληρης εποχής.

 

 

 

 

 

Ο Verner Panton (1926-1998) θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Δανούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα που δημιούργησε πρωτοποριακά έπιπλα ενώ πειραματίστηκε με μια πληθώρα υλικών και κυρίως με τα πλαστικά υλικά.

Ο Panton, ενθουσιασμένος με την υφή αλλά και τα ζωηρά χρώματα των συνθετικών υλικών προσπάθησε να κατασκευάσει μια πλαστική καρέκλα, κατασκευασμένη εξολοκλήρου από ένα και μόνο κομμάτι. Η τεχνολογία των πλασιτκών υλικών και αμέτρητες δυνατότητες τους, είχαν συνεπάρει πολλούς σχεδιαστές και αρχιτέκτονες της εποχής. Έτσι τo 1968 και μετά από πολυετής προσπάθειες, η αμερικανική εταιρεία Herman Miller κατάφερε να παραγάγει την καρέκλα του Panton μαζικά.  

καρεκλα S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η καρέκλα σε σχήμα S έγινε το πιο χαρακτηριστικό αντικείμενο του σχεδιαστή ενώ θεωρείται η πρώτη πλαστική καρέκλα κατασκευασμένη από ένα και μόνο τεμάχιο.

 

Η επιτυχία του αντικειμένου ήταν άμεση ενώ η γυαλιστερή επιφάνεια, η φουτουριστική μορφή και το ζωηρό χρώμα έγιναν σύμβολα της δεκαετίας του 60… μιας εποχής που η τεχνολογία και τα νέα υλικά είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική.

________________________________________________________________________________________

Πηγές φωτογραφιών:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Panton_Stuhl.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ngv_design,_verner_panton,_panton_chair,_1960_02.JPG

 

________________________________________________________________________________________

 

Διαβάστε επίσης:

Κάθισμα από λιωμένο πλαστικό

Καρέκλα Thonet

 

DecoSearch