Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Eric Griffionen: Το κάθισμα αλλιώς

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

eric GriffionenΗ δουλειά του Erik Griffioen είναι μια πρόκληση που ακροβατεί ανάμεσα στην γλυπτική και το βιομηχανικό σχεδιασμό.  

 

 

 

Ο Erik Griffionen φαίνεται να έχει πραγματική εμμονή με τη μορφή του καθίσματος, χωρίς όμως να παγιδεύτεται σε μια στείρα διερεύνηση της εξωτερικής μορφής. Αντίθετα, ο σχεδιαστής, ασχολείται με τη σχέση της μορφής και της λειτουργικότητας, θέτοντας μονίμως το εξής ερώτημα: Μπορούν αυτές οι καρέκλες που μοιάζουν "άβολες" και "απρόσιτες" να μετατραπούν σε  λειτουργικά και άνετα καθίσματα;

 

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Erik Griffioen (1976) δεν ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία του με σκοπό να γίνει σχεδιαστής αλλά μάλλον ο σχεδιασμός τον ανακάλυψε στην πορεία. Αποφοίτησε το 2001 από την σχολή καλών τεχνών (Monumental Design) της πόλης Enschede της Ολλανδίας. Μετά τις σπουδές του, αποφάσισε να περιμένει μερικά χρόνια πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τον σχεδιασμό. Άλλωστε δεν είχε φανταστει μέχρι τότε ότι θα επιδιδοταν σχεδόν ολοκληρωτικά στον σχεδιασμό και την κατασκευή  καθισμάτων. Ήταν απλά ενθουσιασμένος με το να περνάει το χρόνο του, παρατηρώντας τις αλλαγές των υλικών και την επίδραση του ανθρώπου στις μεταμορφώσεις της ύλης. eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα περισσότερα από τα καθίσματα του, συνδέονται μεταξύ τους καθώς φαίνεται να είναι ενταγμένα σε μια σχεδιαστική ακολουθία. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή. από το πρώτο σχέδιο ξεπήδησε το δεύτερο και από το δεύτερο ξεπήδησε το τρίτο και ούτω καθεξής. ενω καθε σειρά καθισμάτων μπορει να παραγάγει ολοένα και περισσότερα σχέδια. Η επεξεργασία μιας σειράς καθισμάτων σταματάει μόνο όταν έχει γεννηθεί η επόμενη ιδέα.

 

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού, ο Erik Griffioen προσπαθεί πρώτα να καταλήξει στη μορφή και τη φόρμα του επίπλου και στη συνέχεια να επιλύσει το θέμα του υλικού και του χρώματος. Οι κατασκευές του είναι ενδιαφέρουσες από κάθε οπτική γωνιά, και θα έλεγε κανείς ότι αλλάζουν μορφή καθώς ο παρατηρητής γυρίζει γύρω από αυτές. Ο σχεδιαστής έχει δηλώσει «Η δουλειά μου πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα από κάθε γωνία, να έχει χαρακτήρα, αισθητική και ποιότητα… Αλλά πάνω από όλα: πρέπει να είναι άνετη».

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα έργα του, άλλοτε είναι πολύπλοκα, θυμίζοντας πολυεπίπεδες γλυπτικές κατασκευές και άλλοτε αφαιρετικά και λιτά. Όλα όμως, έχουν ένα κοινό αισθητικό ύφος. Οι περισσότερες απο τις δημιουργίες του κυκλοφορούν σε ελάχιστα κομμάτια ή είναι μοναδικές.   

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σχεδιασμού και σε αντίστοιχες εκθέσεις. Για να δείτε τις τελευταίες ανησυχίες του Erik Griffioen,  επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

www.erikgriffioen.nl

 

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή φωτογραφιών: www.erikgriffioen.nl μετά απο έγκριση του δημιουργού. eric Griffionen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eric Griffionen

 

 

DecoSearch