Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Κουφώματα: τρόποι ανοίγματος

ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κουφωμα ανασυρρόμενο

Τα κουφώματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα ανάλογα με το υλικό κατασκευής μπορούν να ταξινομηθούν σε ξύλινα, αλουμινένια, από pvc, κλπ. Ανάλογα με τη χρήση τους σε μπαλκονόπορτες, εξώπορτες, παράθυρα, κλπ.

 

Για να ταξινομήσουμε τα κουφώματα ανάλογα με τον τρόπο ανοίγματος τους, δηλαδή ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, θα πρέπει να θεωρήσουμε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα κουφώματα.


 

 

διλπό ανοιγόμενο κούφωμα, μπαλκονόπορτα

Τα Ανοιγόμενα κουφώματα:

Προσφέρουν καλή μόνωση και ασφάλεια. Δέχονται τζάμι, παντζούρι ή ρολό. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανοίξουν πλήρως. Το μειονέκτημά τους είναι ότι χρειάζονται αρκετά μεγάλη επιφάνεια για να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει, ότι μπροστά από τα ανοιγόμενα κουφώματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν έπιπλα, γιατί εμποδίζουν την ελεύθερη περιστροφή των φύλλων.

Τα τυπικότερα είδη ανοιγόμενων κουφωμάτων:

Απλά ανοιγόμενα, ονομάζονται εκείνα τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων περιστρέφονται γύρω από μεντεσέδες, τοποθετημένους στις άκρες του κασώματος. Τα συνηθέστερα ανοιγόμενα κουφώματα είναι μονά ή διπλά.

Ανοιγόμενα με ανάκλιση, ονομάζονται τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων ανοίγουν κατακόρυφα, με μικρή περιστροφή. Η κίνηση αυτή, προστίθεται συνήθως ως επιπλέον δυνατότητα ανοίγματος.

Περιστρεφόμενα κουφώματα (ή Μύλος) ονομάζονται εκείνα τα κουφώματα τα φύλλα των οποίων κινούνται γύρω απο ένα μηχανισμό, που είναι τοποθετημένος στη μέση του φύλλου (ή εκκεντρα)

 

περιστρεφόμενο περι αξονα στο μεσο κουφωμα με ανακλιση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα συρόμενα κουφώματα:

Χρειάζονται λιγότερη επιφάνεια για να λειτουργήσουν, καθώς τα φύλλα τους δεν περιστρέφονται ελεύθερα στο χώρο αλλά σύρονται. Το πλάτος ανοίγματος που μπορούν να καλύψουν είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα ανοιγόμενα κουφώματα, καθώς τα φύλλα του κινούνται πάνω σε ράγες. Μπορούν να σύρονται χωνευτά στον τοίχο, εξωτερικά στον τοίχο ή επάλληλα (το ένα δίπλα στο άλλο).

Συρρομενο κουφωμα

Τα τυπικότερα είδη συρόμενων κουφωμάτων.

Συρόμενο επάλληλο ονομάζεται το κούφωμα τα φύλλα του οποίου, σύρονται το ένα πάνω στο άλλο. Μπορεί να είναι δίφυλλο ή πολύφυλλο. Το μειονέκτημά αυτών των κουφωμάτων είναι ότι δεν μπορούν να ανοίξουν πλήρως. Παρόλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς συνδυασμούς με δύο ή και περισσότερα φύλλα (Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα τριπλό κούφωμα, όπου το μεσαίο φύλλο θα έχει τη δυνατότητα να σύρεται είτε δεξιά είτε αριστερά ή να επιλέξετε ένα τριπλό κούφωμα όπου το μεσαίο φύλλο θα παραμένει σταθερό και θα σύρονται τα πλαϊνά φύλλα).

Πτυσσόμενο κούφωμα (με αναδιπλούμενα φύλλα) ονομάζεται το κούφωμα τα φύλλα των οποίων, μαζεύονται στο πλάι σα φυσαρμόνικα. Το πλεονέκτημα αυτού του κουφώματος είναι ότι μπορεί να ανοίξει πλήρως και να ενοποιήσει αποτελεσματικά τον εσωτερικό χώρο με τον εξωτερικό.

Συρόμενο κουφώματα προς τα πάνω (ανασυρόμενο ή καρμανιόλα) ονομάζεται το κούφωμα, τμήμα του οποίου μπορεί να συρθεί κατακόρυφα. Είναι κατάλληλο για παράθυρα, αλλά όταν πρόκειται για μεγάλα ανοίγματα τότε η κατασκευή είναι πιο σύνθετη. 

 

 

 

 

πτυσσομενο κουφωμαπαραθυρο τυπου καρμανιολα

 


 

Τέλος υπάρχουν και τα σταθερά κουφώματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ανοιγόμενα φύλλα. Τέτοια κουφώματα συνήθως επιλέγονται όταν το άνοιγμα είναι πολύ μεγάλο (για παράδειγμα στις βιτρίνες ή στους θόλους)

 


 

Σχέδια: thedecobook (επιτρέπεται η ελέυθερη χρήση των εικόνων με αναφορά της πηγής)

 

DecoSearch