Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Προτάσεις για ημιυπόγειο στούντιο

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

interior design, Εγκλωβίστε το φώς ακόμα και σε ένα σκοτεινό ημιυπόγειο διαμέρισμα

Η κυρία Ιωάννα μας έστειλε την παρακάτω ερώτηση:

Γεια σας. Σκέφτομαι να νοικιάσω ένα ημιυπόγειο στούντιο, το οποίο έχει μόνο μικρά παραθυράκια (τύπου μπάνιου περιμετρικά στους τοίχους). Το εσωτερικό του μου άρεσε όπως και η τιμή του ενοικίου… Όμως, τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να κερδίζω όσο περισσότερο γίνεται φωτεινότητα και να μη δημιουργείται η καταθλιπτική αίσθηση του κλουβιού στο εσωτερικό; Οι σκέψεις που έχω είναι …. ανοιχτόχρωμα έπιπλα- υφάσματα- καθρέπτες, κλπ… Τι λέτε; 

 

 

Αγαπητή, κυρία Ιωάννα.

Οι σκέψεις που κάνατε για το χώρο (ανοιχτόχρωμα έπιπλα και υφάσματα, μείωση του αισθήματος εγκλεισμού κλπ) είναι πολύ εύστοχες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθείτε.

 

Εμείς, αν και δεν είδαμε φωτογραφίες του χώρου, μόλις διαβάσαμε το μήνυμά σας, μας ήρθαν στο μυαλό τα παραδοσιακά, υπόσκαφα σπίτια της Σαντορίνης, τα οποία στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με το δικό σας σπίτι. Τα υπόσκαφα σπίτια είναι στενόμακροι χώροι, λαξευμένοι (θαμμένοι) στο βράχο και φωτίζονται από μικρά ανοίγματα αποκλειστικά από την πρόσοψη, η οποία συνήθως είναι στενή.  

 

Οι κάτοικοι προκειμένου να εισάγουν το φώς στο εσωτερικό βάφουν το χώρο, (τους τοίχους και τις οροφές) με πολύ ανοιχτά χρώματα και κυρίως χρησιμοποιούν το λευκό. Ταυτόχρονα, εισάγουν και άλλα χρώματα με πολύ εύστοχο τρόπο, έτσι ώστε ο χώρος να μη γίνεται μονότονος και βαρετός. Το χρώμα παρόλο που συνήθως εμφανίζεται σε μικρές λεπτομέρειες (υφάσματα, χαλιά, κεραμικά αντικείμενα, ξύλινα κουφώματα) ταυτόχρονα προβάλει πάνω στις λευκές επιφάνειες και έτσι γίνεται ακόμα πιο φωτεινό και ζωηρό.

 

Εσείς μπορείτε να εμπνευστείτε από αυτά τα παραδοσιακά σπίτια και να συνθέσετε το χώρο σας, ακολουθώντας παρόμοιους κανόνες.

 

 

 


Κανόνας 1ος:      Λευκό φόντο με χρωματιστές λεπτομέρειες.

  

 

 

Χρώμα στα υφάσματα

Τα υφάσματα μπορούν να έχουν έντονα ή ακόμα και σκούρα χρώματα (πορφυρό, κόκκινο, κοκκινοκαφέ, πράσινο κλπ). Όταν όλος ο χώρος είναι λευκός, τότε μπορείτε ελέυθερα να προσθέσετε μερικές πινελιές έντασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

color furniture

 

Χρώμα στα έπιπλα:

  

Την ενοικίαση ενός προβληματικού χώρου, μπορείτε να τη δείτε ακόμα και σαν ευκαιρία για να τολμήσετε πράγματα που δε θα τα τολμούσατε ποτέ και να ξεφύγετε από τις καθιερωμένες και συμβατικές λύσεις. Για παράδειγμα μπορείτε στο υπνοδωμάτιο να βάλετε μια κόκκινη ντουλάπα, που θα συνδυάζει τη θερμότητα του ξύλου με το νεανικό χρώμα.

 

 

 

 

Χρώμα στους τοίχους:

Το γεγονός ότι θα βάψετε το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού λευκό ή ανοιχτόχρωμο, δε σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι οι τοίχοι να είναι λευκοί. Για παράδειγμα, στο υπνοδωμάτιο ή στην κουζίνα μπορείτε να επιλέξετε και να βάψετε ένα τοίχο με κάποιο φωσφορούχο χρώμα (ανοιχτό πράσινο, φωτεινό πορτοκαλί, κίτρινο του κρόκου κλπ) χωρίς όμως να το παρακάνετε.

 

 

 

wall color

 

Χρώμα σε λεπτομέρειες:

Τα ζωηρά και φωσφορούχα χρώματα μπορείτε να τα εισάγετε σε κάδρα, σε έπιπλα, σε διακοσμητικά αντικείμενα, κλπ. Πάντα να θυμάστε ότι τα αντικείμενα με έντονα χρώματα θα προβάλλονται ακόμα πιο έντονα μπροστά από τις λευκές επιφάνειες.

 

 

 

 


Κανόνας 2ος: Εισάγετε τη φύση στον εσωτερικό χώρο.

Τα ημιυπόγεια σπίτια των πολυκατοικιών μας προκαλούν μελαγχολία καθώς μας θυμίζουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο αστικό περιβάλλον και μακριά από τη φύση. Για το λόγω αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να εισάγετε τη φύση στο χώρο σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με δύο κυρίως τρόπους.

 

 

Εισάγοντας την εικόνας της φύσης στον εσωτερικό χώρο:

Αφού οι περισσότεροι άνθρωποι διαμένουμε μακριά από τη φύση μπορούμε τουλάχιστον να τοποθετήσουμε αντικείμενα και εικόνες που να μας θυμίζουν το φυσικό περιβάλλον.  Έτσι σε κάποιον τοίχο μπορείτε να τοποθετήσετε μια ταπετσαρία με φυτικά σχέδια και χρώματα, ή να επιλέξετε μια κουρτίνα με φωτεινά και εμπριμέ σχέδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοποθετώντας αληθινά φυτά στον εσωτερικό χώρο:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, δίνουν απίστευτη ζωντάνια και φρεσκάδα στο εσωτερικό, προκαλούν αισθήματα εφορίας και αισιοδοξίας, μας συντροφεύουν στις μοναχικές στιγμές ενώ ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε χώρο και ύφος. Μπορούν να τοποθετηθούν ποικιλοτρόπως, σε μεγάλες και μικρές γλάστρες, σε βάζα, σε παρτέρια, κλπ.

 

 

 

 

 

 


Συμβουλευτείτε τις παρακάτω συνθέσεις χώρων, που ίσως να ταίριαζουν στο δικό σας χώρο. 

 

 

Πρόταση Α.

Στη σύνθεση κυριαρχούν τα φυτά, τα φυσικά υλικά, οι ανοιχτόχρωμες μεγάλες επιφάνειες και οι λεπτομέρειες με χρώμα. Θυμίζει έντονα άνοιξη και μπορεί να μεταφερθεί τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόταση Β.

Στη σύνθεση κυριαρχούν τα παστέλ χρώματα. Ο χώρος είναι αρμονικός και ήρεμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόταση Γ.

Η σύνθεση είναι νεανική και μοντέρνα. Κυριαρχεί το λευκό, όπου πάνω του προβάλλεται το φωτεινό κίτρινο. Ένα μεταλλικό φωτιστικό και μια επιφάνεια βαμμένη και ακουμπισμένη στο πάτωμα αρκούν για να «δυναμιτίσουν» το χώρο.

 

 

 

 

 

 

Τι θα πρέπει να αποφύγετε:

-Τα σκούρα και μελαγχολικά χρώματα, ιδιαίτερα σε μεγάλες επιφάνειες.

-Το κλασσικό και βαρύ ύφος (μπαρόκ, νεοκλασικό στυλ).

-Τα πολλά αντικείμενα και έπιπλα που θα δείξουν το χώρο σας μικρό και σκοτεινό. Διαλέξτε λίγα και καλά έπιπλα.

 

Για το πάτωμα: Προτιμήστε μια χαρούμενη μοκέτα ή ένα ζεστό χαλί. 

Πηγές Φωτογραφιών

 

Φωτογραφία 1 και 11: http://www.flickr.com/photos/ooh_food/3046998668/ (ooh_food’s photostream)  

 

Φωτογραφία 2: http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4326749584/sizes/m/in/photostream/ (coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 3: http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4341938803/sizes/m/in/photostream/

(coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 4: http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4361422928/in/photostream/

(coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 5: Από τον κατάλογο Kristalia- Home-2010, http://dl.dropbox.com/u/3280760/PDF%20CATALOGHI/Kristalia_HOME_2010.pdf

 

 

Φωτογραφία 6: http://www.flickr.com/photos/26085795@N02/3914717579/

(Jemasmith photostream)

 

Φωτογραφία 7: http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4225288403/

(coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 8: http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4243124736/in/photostream/

(coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 9:

http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4326749458/in/photostream/

(coco + Kelley photostream)

 

Φωτογραφία 10:

http://www.flickr.com/photos/cocokelley/4603280060/in/photostream/

(coco + Kelley photostream)

 

 

 

 

 

 

DecoSearch