Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

Μινιμαλισμός: λιτός και διαχρονικός

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DESIGN

 

Casa da Musica στο Πόρτο

Από την Αναστασία Καλτσά

Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε

Περισσότερο από ένα απλό στυλ σχεδιασμού, ο μινιμαλισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Υπογραμμίζει ουσιαστικά τη μορφή και τη δομή.

Μινιμαλισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή κινήσεων σε διάφορες δημιουργικές και καλλιτεχνικές εργασίες και προσπάθειες.

Ενώ πολλοί άνθρωποι τείνουν να συνδέσουν το μινιμαλισμό με τη ζωγραφική, η αρχή αυτή εφαρμόζεται επίσης και στη δημιουργία μουσικών συνθέσεων, σε θεατρικές παραστάσεις ακόμη και στην εσωτερική διακόσμηση. Σε όλες τις περιπτώσεις ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά έτσι ώστε να επιτραπεί στα ουσιώδη χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Ο μινιμαλισμός και η επιρροή του σε διάφορες μορφές τέχνης

Line up, ακρυλικό σε καμβά του Frank StellaΣε ότι αφορά τη ζωγραφική ο μινιμαλισμός φαίνεται να έχει προκύψει στις αρχές του αιώνα από την εποχή του μοντερνισμού και κέρδισε την μεγαλύτερη επιρροή του μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ενώ οι δυσφημιστές του μινιμαλισμού βρίσκουν ότι από αυτά τα έργα απουσιάζει το βάθος και η έκταση, οι υποστηρικτές αυτής της μορφής τέχνης βλέπουν ότι τα έργα των μινιμαλιστών εστιάζουν στα βασικά στοιχεία χωρίς αυτά να βλάπτονται ή να κρύβονται από τα δευτεροβάθμια στοιχεία.

Οι τέχνες του θεάματος επίσης έχουν χρησιμοποιήσει την ιδέα του μινιμαλισμού. Αντί να βασίζονται στην επεξεργασία των σκηνικών για να δώσουν την ατμόσφαιρα και το ύφος σε μία παράσταση, η κίνηση και η παρουσίαση των ηθοποιών είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του χρόνου, της τοποθεσίας και της κατεύθυνσης του έργου. Αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση συχνά θεωρείται πρόκληση και δώρο Θεού για έναν σοβαρό ηθοποιό, καθώς είναι ο ίδιος αυτός το μέσο για να διαμορφώσει τις εικόνες στο μυαλό του κοινού και να το βοηθήσει να δημιουργήσει όλη τη σκηνή μπροστά στα μάτια του.

Ο μινιμαλισμός επίσης επηρεάζει και άλλες μορφές τέχνης. Η μουσική, η λογοτεχνία και η αρχιτεκτονική, όλες περιέχουν παραδείγματα επιρροής του μινιμαλισμού. Ουσιαστικά οποιοδήποτε περιβάλλον που διατηρείται σε μια κατάσταση απλή, που περιέχει μόνο τα βασικά στοιχεία και είναι απαλλαγμένο από τα πολλά διακοσμητικά μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μινιμαλιστικό χαρακτήρα.

Ιστορία του μινιμαλισμού

Σουπρεματισμός από τον Kasimir MalevichΟ όρος μινιμαλισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον David Burlyuk σε έναν κατάλογο έκθεσης για τα έργα ζωγραφικής του John Graham στη στοά Dudensing στη Νέα Υόρκη το 1929.

Ο μινιμαλισμός μπορεί να ανιχνευθεί από τον 18ο αιώνα όταν ο Goethe κατασκεύασε ένα Alatar καλής τύχης το οποίο το αποτελούσαν ένας κύβος και μία σφαίρα από πέτρες. Επιπλέον στη δεκαετία του ’20 καλλιτέχνες όπως ο Malevich και ο Duchamp δημιούργησαν έργα που παρέπεμπαν σε μινιμαλιστικές προθέσεις.

Ο μινιμαλισμός προέκυψε ως μία αντίδραση ενάντια στην υπερβολική ποσότητα και αλαζονεία του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έχει επιρροές από την Pop Art, τον κυβισμό και την Land Art λόγω της χρήσης των απλών μορφών. Επίσης εμπνεύστηκε και από τους Ρώσους Suprematists όπως ο Kasimir Malevich.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                         The Marriage Of Squalor and Reason από τον Frank StellaΟ μινιμαλισμός είναι μία κίνηση που γεννήθηκε στην Αμερική και προήλθε κυρίως από την δουλειά του Frank Stella του οποίου οι μαύροι πίνακες εκτέθηκαν πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη το 1959 και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να απορρίψουν την εκφραστική τέχνη του παρελθόντος. Παρόλο που δεν ήταν ποτέ μία οργανωμένη κίνηση η μινιμαλιστική τέχνη έγινε κυρίαρχη στην γλυπτική αν και υπάρχουν και πολλοί μινιμαλιστικοί ζωγράφοι. Η έκθεση που έγινε στην Νέα Υόρκη το 1966 και είχε τον τίτλο “Primary Structures” ήταν ένα γεγονός-κλειδί στην ιστορία της κίνησης.

 

 

 

 

 

Μερικά αντιπροσωπευτικά μινιμαλιστικά έργα

Azuma House του Tadao AndoH εκκλησία του Φωτός στην Οσάκα και το μικροσκοπικό Azuma House του Tadao Ando.

H παλιά κατοικία του σκηνοθέτη Gary Tarn στο Νοτινγκ Χιλ του Λονδίνου και η κατοικία Neuendorf στη Μαγιόρκα, από τον John Pawson.

To μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τορίνο που δημιουργήθηκαν από τον Claudio Silvestrin

To μονόχωρο διαμέρισμα του Kanye West στο Μανχάταν το οποίο ανέλαβε να διακοσμήσει εσωτερικά ο Claudio Silvestrin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mies van der Rohe's Farnsworth HouseΤο γυάλινο Farnsworth House του Ludwig Mies van der Rohe, το οποίο χτίστηκε στο Plano του Illinois το 1951  και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ριζικά μινιμαλιστικά σπίτια που σχεδιάστηκαν ποτέ.

 

 

 

 

 

 

 

Εκπρόσωποι του μινιμαλισμού

Εργο του Donald Judd Μερικοί από τους διασημότερους μινιμαλιστές είναι ο Dan Flavin,ο Carl Andre,ο Donald Judd και ο Sol LeWitt, οι ζωγράφοι Ellsworth Kelly και Frank Stella, οι αρχιτέκτονες John Pawson και Ludwig Mies van der Rohe.

Οι μινιμαλιστικοί καλλιτέχνες ήθελαν οι θεατές τους να δουν τη δουλειά τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή από τη σύνθεση, το θέμα και τα άλλα στοιχεία της παραδοσιακής εργασίας. Το μέσο και τα υλικά της εργασίας ήταν η πραγματικότητα του και ήταν αυτό ακριβώς που ήθελαν οι μινιμαλιστές να απεικονίσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έργο του ζωγράφου Ellsworth Kelly Οι μινιμαλιστικοί καλλιτέχνες απέρριψαν την ιδέα ότι η τέχνη πρέπει να απεικονίσει την προσωπική έκφραση του δημιουργού της. Υπήρξε μία έλλειψη συγκίνησης και υποσυνείδητης λήψης αποφάσεων στη μινιμαλιστική τέχνη που κρύβει την παρουσία και τα συναισθήματα των καλλιτεχνών. Μάλλον οι καλλιτέχνες θεώρησαν ότι η προσωπική αντίδραση του θεατή στο έργο τους ήταν εξαιρετικά σημαντική και προσπάθησαν έτσι να αποβάλουν την παρουσία του δημιουργού από την εργασία τους.

 

 

Four-Sided Pyramid του Sol LeWittΟ μινιμαλισμός εξέτασε τη φύση της τέχνης και της θέσης του στην κοινωνία. Αν και μερικοί έκριναν τη μινιμαλιστική τέχνη ως απρόσιτη και άγονη, άλλοι είδαν την επαναστατική έννοια της καθαρής καλαισθησίας και της ισχυρής επιρροής που η μινιμαλιστική θεωρία είχε στη μεταμοντέρνα τέχνη.

 

 

 

 

 

 

 

Kolumba - Erzbischöfliches Diözesanmuseum του Peter Zumthor στην Κολωνία

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolumba - Erzbischöfliches Diözesanmuseum του Peter Zumthor στην Κολωνία (εσωτερικό)

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή φωτό

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Casa_da_musica.JPG

http://www.flickr.com/photos/nostri-imago/2960527776/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/nostri-imago/2960527776/in/photostream/

http://zachreini.cavitieszine.com/

http://www.flickr.com/photos/colbwt-archi/3999998003/

http://picasaweb.google.com/lh/photo/xf9PRtlLMpxP8O7HBRf5JQ

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Donald_judd.jpg

http://www.flickr.com/photos/kevinandchris/3264633004/

http://www.flickr.com/photos/nostri-imago/2866962384/

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kolumba.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:St._Kolumba_K%C3%B6ln_-_Di%C3%B6zesanmuseum_-_Ausgrabungen_1.jpg

 

 

DecoSearch