Η ιστοσελίδα μας έχει μεταφερθεί στη νέα διεύθυνση

www.decobook.gr.

 

 

SANAA - Απονομή του βραβείου αρχιτεκτονικής Pritzker 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

saana architects, ιαπωνες αρχιτεκτονες, ιαπωνικη αρχιτεκτονικη

Το, παγκοσμίου κύρους, βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker δόθηκε για το 2010 στους Ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa του γραφείου SANAA. Η τελετή απονομής του βραβείου Pritzker, που θεωρείτε ως η υψηλότερη διάκριση για το έργο ενός αρχιτέκτονα, αντίστοιχου κύρους με αυτό του βραβείου Nobel, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2010 στη Νέα Υόρκη. Η βράβευση περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο και απονομή μεταλλείου.

  

 

 

 

 

μουσειο συγχρονης τεχνης Νεα Υορκη, Kazuyo Sejima and Ryue, saana

 

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία των βραβείων όπου βραβεύονται ταυτόχρονα δυο αρχιτέκτονες. Η πρώτη ήταν το 1988 όπου βραβευτήκαν οι αρχιτέκτονες Oscar Niemeyer και Gordon Bunshaft και η δεύτερη το 2001 όπου βραβευτήκαν οι αρχιτέκτονες Pierre se Meuron και Jacques Herzog. Επίσης, μετά την Jaha Hadid η Nishizawa είναι η δευτερη γυναίκα που βραβεύετε.

 

 

Ο σκοπός των βραβείων που απονέμονται σε ετήσια βάση είναι να βραβεύει έναν αρχιτέκτονα που βρίσκεται εν ζωή  και ο οποίος νε έχει διακριθεί για το ταλέντο τους, την ποιότητα του έργου τους, την αφοσίωσή τους στην τέχνη της αρχιτεκτονικής, τη σχέση των κτιρίων με το περιβάλλον και τον άνθρωπο κλπ.

 

 

 

 

  

Ενώ η πλειοψηφία του έργου των δύο αρχιτεκτόνων υλοποιήθηκε στην Ιαπωνία ένα εξίσου σημαντικό έργο υλοποιήθηκε και σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Τα έργα τους υπογράφονται με το όνομα της κοινής τους εταιρείας SAANA και χαρακτηρίζονται από την ασυνήθιστη απλότητα και καθαρότητα των όγκων η οποία αντιπαρατίθεται αισθητά στο πομπώδες και φλύαρο στυλ πολλών σύγχρονων αρχιτεκτονημάτων. Οι Saana χρησιμοποιούν υλικά όπως το γυαλί, το λευκό μέταλλο και το σκυρόδεμα ενώ τα έργα τους διαπραγματεύονται συνεχώς το θέμα του δημόσιου και ιδιωτικού, του ανοιχτού και του κλειστού, των ορίων του εσωτερικού από το εξωτερικό κλπ.  

  

0_museum_lida-nagano_japan, Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa, ιαπωνικη αρχιτεκτονικη

 

Το πρώτο κτιριακό έργο των SAANA ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών το 2004 και επρόκειτο για ένα γυάλινο περίπτερο που θα στέγαζε μουσειακά αντικείμενα. Όταν το παραπάνω κτίριο ήταν υπό κατασκευή ξεκίνησε και η κατασκευή του νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα κτίριο που περιγράφεται σαν μια γλυπτική εναπόθεση παραλληλόγραμμων λευκών κουτιών μετατοπισμένα γύρω από ένα κεντρικό μεταλλικό άξονα.  Το κτίριο με τις λιτές και απλές γραμμές πηρέ τη θέση ενός παλιού παρκινγκ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η επιτροπή των βραβείων εκτός από τα δυο παραπάνω έργα εκανε ειδική μνεία και σε άλλα έργα όπως τα δυο μουσεία (O-Museum στην πόλη Nagano και το 21st Century Museum of Contemporary Art στην πόλη Kanazawa), το θέατρο και πολιτιστικό κέντρο De Kunstline στην πόλη Almere, Το κτίριο Rolex στην Λοζάνη και άλλα αρχιτεκτονικά έργα. Το 2006 στο Essen της Γερμανίας, οι SAANA κατασκεύασαν το κτίριο της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων και design όπου περιγράφεται σαν ένας τεράστιος κύβος με ασυνήθιστη διάταξη παραθύρων και ανοιγμάτων τεσσάρων διαφορετικών διαστάσεων.

Το βραβείο Pritzker αποτελεί την σημαντικότερη ίσως διάκριση για ένα αρχιτέκτονα. Από το 1979 πολλοί αρχιτέκτονες έχουν λάβει αυτό το βραβείο όπως ο Philip Johnson (1979),  ο Luis Barragan (1981), o Kevin Roche (1982), o Leoh Ming Pei (1983), o Rechard Meier (1984), o Hans Hollein (1985), o Gottfied Bohm (1986), o Robert Venturi (1991), o Alvaro Siza (1992), o Frank Gehry (1989), o Aldo Rossi (1990), o Rafael Moneo (1996), o Renzo Piano (1998), o Sir Norman Foster (1999), o Rem Koolhaas (2000), η Zaha Hadid (2004) και πολλοί άλλοι

zollverein_chool_of_management_and_design, ιαπωνικη αρχιτεκτονικη

ιαπωνικη αρχιτεκτονικη, ιαπωνες αρχιτεκτονες, βραβειο pritzker

 

ιαπωνικη αρχιτεκτονικη, κτιριο κριστιαν ντιορ, κτιριο με γυαλι

 

Συντομα βιογραφικά των αρχιτεκτόνων Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa.

Ο Kazuyo Sejima γεννήθηκε το 1956 και πηρέ το πτυχίο του στην αρχιτεκτονική από το πανεπιστήμιο Japans Womens University. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο του γνωστού αρχιτέκτονα Toyo Ito. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Princeton, στην πολυτεχνική σχολή της Λωζαννης, στο πανεπιστήμιο Tama Art και στο πανεπιστήμιο Keio, H Ryue Nishizawa γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Yokohamma National University. Το 1995 ιδρύσαν το γραφείο SAANA στο Τόκυο και έχουν λάβει πληθώρα βραβείων για το έργο τους ενώ έχουν δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Και οι δυο αρχιτέκτονες έχουν δουλέψει τόσο ως συνεργάτες όσο και ως ανεξάρτητοι δημιουργοί. 

dekunstlinie_theater-cultural_center, ιαπωνικη αρχιτεκτονικη, ιαοωνες αρχιτεκτονες, γυαλινες οψεις, γυαλινο κτιριο

 

 

 

 

 

 

Το βραβείο Pritzker έχουν πάρει και άλλοι Ιάπωνες αρχιτέκτονες όπως ο Kenzo Tange (1987), ο Fumihiko Maki (1995) και ο Tadao Ando (1995).

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες:

Φωτογραφία 1: Ryue Nishizawa and Kazuyo Sejima, Φωτογράφος: Takashi Okamoto, Courtesy of SANAA 

Φωτογραφία 2: New Museum of Contemporary Art, New York City, New York – 2007, Φωτογράφος: Hisao Suzuki, Courtesy of SANAA

Φωτογραφία 4-5: Zollverein School of Management and Design, 2006, Essen, Germany, Φωτογράφος: Hisao Suzuki, Courtesy of SANAA

Φωτογραφία 6: Christian Dior Building, Omotesando, Tokyo, Japan, 2003, Φωτογράφος: Hisao Suzuki, Courtesy of SANAA

Φωτογραφία 7: DeKunstlinie Theater and Cultural Center -Almere, Netherlands, 2007, Φωτογράφος: Hisao Suzuki, Courtesy of SANAA.

 

Πληροφορίες:  http://www.pritzkerprize.com

 

 

DecoSearch